Pandemi Sonrası Çalışma Modeli
Pandemi süreciyle birlikte çalışma sistemlerinde yaşanan değişim, birçok şirkette farklı çalışma modellerinin oluşmasını sağladı. Bu süreç, iş dünyasının esnek çalışmayı normal bir kavram olarak kabul etmesi gerektiğini gösterdi.Yeni normale uyum sağlamaya çalıştığımız bugünlerde de sayısız işletme esnek çalışma düzenini benimsemeyi değerlendirmektedir. Bunun sonucunda genel olarak hibrit çalışma modeli ön plana çıkmaktadır.
Yarı ofis yarı ev çalışma düzeni olarak tanımlayabileceğimiz hibrit çalışma modeli, normalleşme süreciyle birlikte hayatımıza girdi ve pandemi sona erdiğinde dahi iş dünyasında önemli bir alternatif olacağı kesin. Birçok sektördeki önemli kurumlar da şimdiden hibrit çalışma modeline geçiş yaptı. Bazı kuruluşlar ise tamamen uzaktan çalışmaya geçiş yapmış bulunmakta. Uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları çalışan ve işveren açısından ayrı ayrı ele alınabilir.
Çalışan açısından avantajları
Çalışan açısından avantajlara esnek yaşam tarzı ve üretkenliğin artması örnek verilebilir.
Esnek Yaşam Tarzı
Bireylerin uzaktan çalışmak istemesinin en belirgin nedeni, onlara daha esnek bir yaşam tarzı sunmasıdır. Uzaktan çalışanlar, belirli bir süre boyunca ofiste olmaları gerekmediğinde, ofis dışında kendileri için önemli olan aileyle vakit geçirmek, eğitim ve spor gibi konulara odaklanabilirler. Çalışanlar ofiste çalışmak yerine uzaktan çalışarak yolda geçebilecek zamanlarından tasarruf etmiş olmaktadır.
Üretkenliğin artması
Daha sessiz bir ortamda bağımsız çalıştığınızda daha üretken olabilirsiniz. Artan üretkenlik, evinizde özgürce hareket etme ve ihtiyaç duyduğunuzda mola verme yeteneği de dahil olmak üzere birçok faktörle ilgilidir. Ara vermeniz gerektiğini düşündüğünüzde işinizden uzaklaşmak motive olmanıza ve tükenmişliği azaltmanıza yardımcı olabilir.
Çalışan açısından dezavantajları
Çalışan açısından dezavantajlara ise aşırı çalışma riski ve işyeri bağlantısının kesilmesi örnek verilebilir.
Aşırı çalışma riski
Evden çalışma ayrıca, gerekenden daha uzun süre çalışma riski taşır. Bu kesinlikle tükenmeye ve işle ilgili stresin artmasına neden olabilir. Programınızı net bir şekilde tanımlayarak ve iş görevleriniz ve kişisel görevleriniz için belirli zamanlar ayırarak bundan kaçınabilirsiniz. Bazı insanlar için iş günü bittiğinde ayrılabileceğiniz belirlenmiş bir çalışma alanına sahip olmak önemlidir.
İşyeri bağlantısı kesilmesi
İş arkadaşlarından uzak, izole bir şekilde çalışmak çalışanlar için en büyük zorluk olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmaya göre uzaktan çalışanların çoğunluğu, ofiste çalışan arkadaşlarıyla bağlantılarının koptuğunu söylüyor. Uzaktan çalışanların yüzde 19’u en büyük zorluk olarak yalnızlığı gösteriyor.
İşveren açısından avantajlarına bakarsak eğer maddi kazanç ve geniş kitlelere erişim imkanı örnek verilebilir.
Maddi kazanç
Ulaşım sıkıntısına sebep olan temel faktör yani yükselen nüfus, işyeri kiraları üzerinde de aynı etkiyi oluşturuyor. Talebin artmasıyla kira bedelleri de aynı doğrultuda yükseliş gösteriyor. İşverenlerin daha verimli ve geniş çalışan kitlesini barındırabilecek büyük ofisleri kiralamaları da şirket giderlerini arttırıyor. Oysaki evden çalışan bireyler bu noktada da iyi birer alternatif. Ofis içerisinde, yalnızca uzaktan işlerini devam ettiremeyecek çalışanların bulunması, çok büyük çalışma alanları gerektirmeyeceği için işverenlere maddi açıdan büyük katkı sağlayacaktır.
Geniş kitlelere erişim
Söz konusu evden çalışmak olduğu zaman, dünyanın herhangi bir noktasından çalışan bulma imkanı oluşmuş oluyor. Çalışanınız dünyanın neresinde olursa olsun, ofiste bulunma gereksinimi olmayacağı için, mekan fark etmeksizin işverene katkı sağlayacak yetkin kimselere ulaşmak mümkün oluyor. Böylelikle hem istediğiniz çalışana, dünyanın her yerinden ulaşabilir hale gelirken, hem de çalışanların bulunduğu şehirlere veya ülkelere gerek duyulduğunda erişim sağlayabilecek bir çalışanınız bulunuyor.
Hibrit çalışma
Hibrit çalışma ise bu avantajları ve dezavantajları ortak bir modelde toplamaktadır. Hibrit çalışma modeli, aylık iş gününün belirli günlerinde ofis içerisinde, belirli günlerinde ise ofis dışında çalışma şeklinde uygulanan bir çalışma düzeni olarak tanımlanabilir. Uzaktan çalışmaya ek olarak hibrit çalışmanın ek büyük avantajı ise sürekli uzaktan çalışmak ekip içerisinde kopukluk, uyum ve sosyalleşme problemlerine neden olabilmektedir. Hibrit çalışma ile çalışanlar ihtiyaç duyduğu ekip sosyalleşmesini ofis ortamında rahatlıkla gidererek oluşabilecek uyum ve kopukluk problemleri minimuma indirgenebilir ve çalışanların şirkete olan aidiyet duygusu güçlenebilir.
Bu yazımda uzaktan çalışmanın çalışanlar ve işverenler açısından avantajları ve dezavantajları hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. Önümüzdeki yazılarımda görüşmek üzere…
Mehmet Aydın Güngör
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!